19 Aralık 2016

Gebelik Piyasasi

Buraya bombayi birakip gitmisim.
Hicbiriniz de demiyorsunuz ki ' E Damla hani gun gun rapor verecektin :) "
Gunler cok hizli geciyor azizim.
Hamilelikten hatirladigim tek konu karnimin sisecek olmasiydi o da inanilmaz bir hizla gerceklesiyor.
Bunun haricinde 12 yil once yasamisligimin mi yoksa 12 yil once 18 yasinda olmamin verdigi akli bir karis havadaligin mi etkisinden bilinmez hatirladigim zerre bir sey yok.
Zaten hatirlasam da arada ciddi bir zaman farki var ve tip almis basini gitmis.
Misal

3 Boyutlu Ultrason;
Her doktor ziyaretimde doktorumun benden merakli ve hevesli olmasindan mutevellit elime tutusturdugu ve bence cok urkutucu gozuken fotograf sekli. Bir de bu goruntuden heykelcik yaptiran anneler var simdilerde ki kendileri hakkinda yorum yapmaktan kaciniyorum.  Durumun bokunu cikartmak bunu gerektiriyorsa demek...

Zirt Testi, Pirt Testi, Zort Testi; 
Tip dunyasinin para kazanmasina katkida bulunmasi icin zoraki olarak uydurulmus bazi testler var. Tabii bu tamamen benim fikrim. Ilk hamileligimde ikili testi yaptik bitti. Simdi her gittigimde 'oldukca hayati degerler ortaya koyan' binbir turlu test yapiliyor. Testi yaptirmak sorun degil de sonucu beklemek cilesi var. Durduk yere stres.
Ozel saglik sigortasi yaptirin arkadaslar! Kamu spotu :))

Vitaminler, Vitaminler, Vitaminler; 
Tip dunyasi derken ilac sektorunu de pas gecmiyoruz tabi. Hergun aldigimiz bir avuc ilacin merak edip gunluk maliyetini hesapladim. 18.5 tl.
Her Allahin gunu avuc avuc ilac kullanip guya kendimi ve bebegi besliyor bunun yaninda ilac sektorunu de zengin ediyorum.
E hani biz bu cocuklar dogunca aman ilac kullanmasin, aman organik buyusun diye ugrasmayacakmiyiz? Simdiden organik morganik bisi kalmadi benim vucudumda ben soyleyeyim.

Bunun bir de catlak kremi versiyonu var ki asgari ucretin 4 de 1 ini kreme verip eve gelen Memo'nun maceralari ayri bir yazi konusu :)

Bir de bu durumlarin disinda yeni toplumsal baskilar turemis. Zaten farkindaydim da basa gelince insan urkuyor.
Misal

Baby Shower; 
Temeli Amerikan kulturunde buyuk bir naiflige dayanan, hali hazirda cocugunu buyuten annelerin yeni hamile arkadaslarina kullanilabilir ikinci el esyalarini vermelerini bu sebeple de ekonomik, temiz bir donguyu hedef alan bir sistemden bahsederken biz aldik bunuuuu gelinlik giyen hamile kadinlarin basrolde oldugu, en pahali hediyeyi hangi kankitom getirecek acabaaa olayina donusturduk.
Tam bir facia! Yakinlarimda anne olan tum arkadaslarima baby shower olayinin bana nasil ters oldugundan bahsettim ve ikinci el esyalarini can-i gonulden kabul edecegimi ilettim.
Bence temiz temiz hallederiz bu isi.

Hastane odasi susleme; 
Bu konuda annem de dahil bircok kisiye karsi direnislerim suruyor. Illaki o tuller, boncuklar, aynalar etrafa sacilacak. Cocugun ismi ibreti alem icin kapiya at nali gibi asilacak. Lohusa serbeti ille de ibrikte yaninda kristal bardak ile hazir edilecek. Lohusa Taci konusuna deginmiyorum, feristahi gelse gececeksiniz siz onu. Sizi de yakinda sonucla ilgili bilgilendiririm :))

Hediyelik Hatira Esyalar; 
Cocugu dogurdum diye ben niye size hediye veriyorum mesela? Sana o kokulu tasi versem ne olur vermesem ne olur? Neden uzerinde benim cocugumun ismi olan bir magnet senin buzdolabinda dursun? Sacma!

Dogum Fotografcilari; 
Aldiklari ucret karsiliginda dudagimin ucukladigi bu guzide insanlar icin yine de gonlumde bir sempati var ama dogum ani icin degil ki bu da bana sacma gelen bir diger konu.
Tek sempatik gelen tarafi bebek ile aile bireylerinin ilk karsilasmalari ve ilk saatlerinde kimsenin aklina fotograf cekmenin gelmiyor olmasi. Ve bu ilk karsilasmalarin bircogunu annenin gormuyor olmasi.
Ama cocugun kanli -canli ilk saniyelerinin fotograflarinin elimde olmasinin atomu parcalamak gibi bir etkisi olmayacagini ve bu goruntulerden ileri de kendisinin de mutlu olmayacagini dusunenlerdenim.
Bir de bunlarin konsept belirleyip maaile hamilelik fotograflarini cekenleri var ki sevgilerimi sunmakla yetinmek istiyorum.

Hamile hormonlarimdan aldigim butun gucle belirtmem gerekir ki yukarida yazdigim tum maddeleri tek tek ' tukurdugunu yalama' kivaminda hic edebilirim. Etmek zorunda birakilabilirim. O zaman hep beraber cok egleniriz :P







22 yorum:

  1. Bazı maddelere senin gibi şiddetle karşı çıkmış ama bazılarını da seve seve yapmıştım. Bir sürü teste karşıydım hem de bir Laborant olarak. Çok lüzumlu olmadığına inandıklarımı yaptırmadım.
    Ve evet bende çok ürküyorum o ultrason fotoğraflarından. Benim gibi biri düşünen biri çıktığı için rahatladım😊
    Ama hastane odasının abartmamak koşuluyla süslü olmasını seviyorum. Misal bana iyi gelmişti. Hatta taburcu olup çıkana kadar hiçbirini söktürmemiştim. Balonları hep çok sevmişimdir:)

    Sağlıklı,güzel bir hamileliğin geçsin inşallah. Tükürdüğünü yalama kısmına gelirsekte birşey olmaz. İçinden o an ne geliyorsa yap gitsin. Çünkü gebelik ve lohusalık dengesiz kararlar verebileceğimiz bir sığınak 😄😄
    Öperim 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Testler konusunda senin de ayni fikirde olman icimi ferahlatti gercekten.
      Hastane odasi susleme konusunda maalesef ki yazdiklarimi yalayacagim gibi duruyor. Sanirim benden cok etrafimdakilere iyi gelecek gibi :))
      Amannnn hamileyim ben bir dakikam bir dakikama uymuyor zaten, sefam olsun ! :))

      Sil
    2. Sefan olsun. Herşey gönlüne göre olsun !
      ;)

      Sil
  2. Şu an duydum, tebrikler canım, Allah tamamına erdirsin. Su gibi geçip gitsin ve bir avazda kurtarsın. İkiniz de sağlıkla kurtulursunuz inşallah, öpüyorum çok:)

    YanıtlaSil
  3. Bak nasıl da biliyorsun bu söylediğin maddelerin çoğunluğunu yalayıp yutacağını ahahahaaaa :)))
    Ayda Sultan seni hiç boş bırakır mı :))) Ben yamacında biryerlerde olabilseydim ben bile boş bırakmazdım bu konularda seni :))) Keçe, kalem, kağıt allah ne verdiyse başlamıştık isim yazmaya :))

    Bu arada hala hamiş fotosu yayınlamayarak tarihe de geçmek üzeresin :))) Şu göbeğinin üstüne bir kalp yap bişey yap da görelim seni :)))
    İkincisi cinsiyet duyurusu bekliyorum :))))
    Cinsiyet duyurusundan sonra tabiki isim duyurusunu sormaya başlayacağım :))
    Meraktan çatlatma şu blog alemini ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa daha senin haberin yok mu cinsiyetinden isminden :)
      Dur yarin da onu yazayim !
      Maddelere gelince Ayda Sultan okur okumaz aradi zaten. Oda susleme konusunda farkli fikirler bekliyorumus. Ya doner tezgahi ya da disko topu koymayi dusunuyorum odaya, bakalim :)))

      Sil
  4. Dediklerinin hepsine yürekten katılıyorum. Hele o hediye verme olayına gıcık kapmaktayım. Bir çikolata verilirdi eskiden, şimdi evde sokuşturacak bir yer ara dur.

    Sana güveniyorum, bilimum şaklabanlıklara gelmeyecek olduğunu biliyorum. Arkandayım arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hediye verme olayi cocuk dogumgunlerinde de var mesela, onlardan da nefret ediyorum. Bana sacma geliyor acikcasi.
      Sen yine de bana pek guvenme tabii ama sacmalamasak da hep birlikte eglenecegimizin garantisini verebilirim,net :P

      Sil
  5. Damlaaa, yazdıklarına o kadar çok katılıyorum ki... Hatta hepsine ayrı ayrı. Bir kısmını ben de kendimce abartmadan yapmaya çalıştım ama şimdiki aklım olsa daha da azını yapardım sanırım :) Öpüyorum göbüşten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilk heveslerin kurbani oluyoruz sanirim Esra. Bakalim basarabilecek miyim, birlikte gorecegiz :))

      Sil
  6. Tebrikler, sağlıklı bir hamilelik olsun.

    YanıtlaSil
  7. 30 yas ve ustu gebeliklerde dogustan anomali riski arttigi icin ekstra testler yapilmasinin onerildigi dogru. Turkiyede insanlar testlerin anlamini hic sormuyorlar doktorlarina, burada ise insanlar soru listesiyle geliyor doktora :)) Diger maddelerde tukurdugunu yalamamani dilerim, bana da cok gereksiz bir israf gibi geliyor, prensiplerime hic uymuyor :)) Sevgiler :*

    YanıtlaSil
  8. Okurken çok güldüm ne kadar tatlı yazmışsınız , Doğum odası süslemeyi bende karşıyım ama fotoğraf çekmeye karşı değilim tam doğururken o haller belki pek güzel olmayabilir tabi ama ailenin ilk görme anları falan çok güzel olabiliyor ;)
    Şöyle düşünürken gerçekten o Doğum süsü neden veriliyor acaba ziyarete geldiğinden dolayı teşekkür için mi ??
    Keyifle Yen'i yazılarınızı okumaya devam edeceğim ;)

    YanıtlaSil
  9. mikrobiyoloğum; sanırım bu sebepten testlerimi yaptırmadım. engelli de olsa evlat benim anlayışına sahip olan annelerdendim fakat dört boyutlu ultrasonu doktorum şart koştuğundan orada zaten bir takım şeyler belli oluyordu ve çok şükür bir terslik yok gibi gözüküyordu; bana yetti.

    kan değerlerim düşük olduğundan kan ilacı ve decavit dışında doktorun sayfalarca yazıp verdiği vitamin/desteklerden bir tekini bile kullanmadım. baby shower olayını özünde olduğu gibi yapsam aman dilenci misin tepkileri alacağım bi çevreye sahip olduğumdan hiç girişmedim bile.

    doğum fotoğrafçısına ihtiyaç duymadım; doğum anında zaten yanıma girmeyecekti ve sonrasında da aile bireylerim gayet profesyonel bi şekilde halletti bu işi. taş gibi doğurdum alın size kokulu taş olayına hep çok güldüm.bana da onlarca dağıtıldı ve sahiden koktukları bile yok. sadece doğum sonrası içinde küçük yasin-i şeriflerin, lokum şekerleme ve birer tesbihin olduğu paketler verdim eve gelen ziyaretçilere. zira birine hediye ettiğiniz kuran okundukça, tesbih çekilip zikredildikçe hediye edene de sevap gittiğinden sadece kendimi düşünmüş olabilirim :)

    içimde hiçbirşey ukde kalmadı. görgüsüzlük olarak düşündüğüm pek çok diğer konudan bahsetmiyorum bile. bence bazı şeyler özel olmalı, özel kalmalı. sanki dünyada bir tek benim çocuğum olacakmış ve dünyanın kaderi ona bağlıymış gibi her anını ölümsüzleştirme, kutlama, duyurma, hava atma çabasını fazlasıyla komik buluyorum..

    YanıtlaSil
  10. tebrik ederim, kolaylıklar diliyorum,
    bu gebelik üzerine dönen tamamı ticari durumlara ben de karşıyım :)

    YanıtlaSil
  11. Damla öncelikle bu harika haber için tebrik ederim seni :) ve yazdıklarını okuyunca 'Damla bu kadar çok kitabın arasında benim zihnimi de okumayı başarmış ' dedim :) her bir maddede gülümsedim ve 'hıh tam benim aklımdan geçen ' dedim ... 2. bebeğimin doğmasına 3 ay var ve şimdiden 5 yıllık kıyafeti hazır çünkü 3 ayrı arkadaşım doğurdu , cinsiyet ayrımı yapmadığım için herkesin küçülenlerini topluyorum :) ayy neyse işte :)

    YanıtlaSil
  12. Hamileliğinden haberim oldu ama bir türlü yazamadım çok tebrik ediyorum sağlıkla gelsin güzellikler getirsin meleğin. Instagramda hala farksız görünüyorsun ve ben de göbeği çok merak ediyorum doğrusu. En çok hayret ettiğim de hala şu insanı sersem hissettiren hamile kafasına girmemiş olman, yine kitap okuyorsun yorumluyor üretiyorsun. Bravo valla

    YanıtlaSil
  13. Gavur icadi diye her seye laf sokanlarin ilk sirada babyshower yapmalari da ayri bir ironi benim icin. Bence de bosver sen babyshower'i falan. Yorgunluktan baska bir sey degil. Öpüyorum cok.

    YanıtlaSil
  14. Damlaaaaa,
    çok güzel dile getirmişsin gerçekten. Bu sıra bende de tam bir hamile kafası hakim olduğundan geç haberim oldu senin hamileliğinden. Tekrar tebrik ederim. Çok hızlı geçiyormuş bu süreç şoktayım. Dediklerine de kelimesi kelimesine katılıyorum. vitaminler ilaçlar deli dehşet fiyatlarda, dr ücretleri zaten öyle, sigorta gerçekten şart ama bizim sigortamız olmasına rağmen dr u anlaşmalı dr lardan seçmediğim için ücretini ödeyeceğiz malesef. Ne yapayım anlaşmalı olan dr lar değil öbürü ile enerjim tuttu. Baby shower için de zaten etrafımda heyecanlanan kimse yok o yüzden rahatım ben de senin gibi ikinci el eşyaları seve seve kabul ediyorum. Piyasa çok acayip, insanı zorla içine çekiyor. Her bir detaya itiraz ederken bazen ay onu da mı yapsak acaba diye düşünürken buluyorum kendimi. Şu sıra her gün ya bugün doğurursam diye tırsıyorum, gök gürlüyor korkuyorum acaba doğurur muyum diyorum, beklemek zormuş. Bazen içimdeki küçük şeytan sezeryan yapsaydın oh hemencik olacaktı işte deyip duruyor. Şu an 37 deyim ve bekliyorum. Küçük yarasa fikrini sevdim şayet biz de küçük tosbik fare diyoruz gülüşüyoruz. Sağlıkla gelsinler ve mutluluk getirsinler inşallah. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. İlk defa bunları yazan bir anne okudum :D
    Ama tabi yapılıp fotoğraf çektirme hakkınız saklı.

    Sağlıkla gelsin ve ikisinin de bahtı açık olsun.
    Sevgiler,
    J

    YanıtlaSil
  16. bu kadar içten bir yazı uzun zamandır okumamıştım, baby shower olayını da yapmadan duramayacağız galiba.

    YanıtlaSil

Bi yorumunuz varsa alırım.



Special design for Keşke Gerçek Olsa by GeCe