29 Mart 2014

Kabuk Adam - Aslı Erdoğan

Aslı Erdoğan ve kitapları kapak tasarımları ile dikkatimi çekmişti ilk başlarda. 
Sonrasında bir Kabuk Adam fırtınası koptu gitti. 
Kitap 
Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı veremez , özellikle de mutluluğu hatırlamak kadar. Unutamamak. Belleğin kaçınılmaz intikamı. Herhangi bir iz taşınıyorsa eğer bu bir zamanlar bir yara açıldığındandır. 
gibi çarpıcı bir cümle ile başladığından, aslında hepimizin çocuklukta yaşadığı kof , içi boş , aptal bir yaz aşkından farksız devam edeceğini düşünmemiştim.

Yazarın ilk romanı Kabuk Adam ve bence yazar ilk kitabında hayal dünyasını kullanmaya cesaret edemeyip yaşadığı bir hikayeyi anlatmış bize. Ben öyle hissettim yani.
Cümleleri çok sihirli yazarın  ama aynı şeyi hikaye için söyleyemeyeceğim. Eminim sonraki kitaplarında eğer ki bu çekincelerinden arındıysa muhteşem eserler ortaya koymuş olabilir.

Hikayeden kısaca bahsetsem fena olmayacak sanki
Türk fizikçi kızımız bir fizik kampı için Karayipler'de bir adaya gider. Cennet gibi bir yerde günlerce sürecek fizik toplantıları arasında deniz kenarında deniz kabukları satan zenci "Kabuk Adam" ile tanışır. Suç oranının ciddi yüksek olduğu bu adada "Kabuk Adam" ile olan arkadaşlığı bir başkaldırı mı yoksa bir intihar girişimi midir bence kendi de farkında değildir.

Kitap 140 sayfa ve benim 1,5 haftamı aldı. Aynı zamanlarda okumaya başladığım Elif "sonunu böyle beklemiyordum" demese dün akşam oturup da kalan 50 sayfayı da okuyamazdım.

Hayatın bizlere verip verebileceği tek ödül , tek armağan ,sevgi dolu bir insandır ve biz böyle bir insanı , ilk fırsatta katlederiz. 

Özellikle belirtmek isterim ki kitabı kurtaran tek yeri son 20 sayfası bence, sırf bu sayfalar için bile okunmaya değer gerçekten. Keşke bu hız, heyecan ve burukluk  ilk sayfalara da azıcık yansıyabilseymiş.





11 yorum:

  1. İlk romansa destek olalım :D alıp okuyalım efendim. O 20 sayfası için okunur demeseydin iyiydi :D Ama ben alırım gene .

    YanıtlaSil
  2. Emrah ; Bu dönem yeni hiç okumadığım yazarların ilk romanlarını okumaya adadım kendimi. Aslında kötü değil kitap ama Aslı Erdoğan potansiyeli için vasat kalmış diyelim. Al oku bence aklında kalacağına ruhunda kalsın :)

    YanıtlaSil
  3. Çok derin bir alıntı yapmışsınız:) sevgiler yeni kitaplar yeni yazarlar keşfetmek zihni diri tutarak ruhu tazeliyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra T ; Ben bir yazara çakılı kalıp tüm kitaplarını okumaya çabalayan biriyim normalde ama bazen yorucu olabiliyor. Yeni yazarlara adadım kendimi bu ara , bakalım... :)

      Sil
  4. ben aslı erdoğan yazılarına dergilerde çok denk geldim, tarzını severim.
    kitabını yeni duydum, iyi oldu bu haber:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maviye İz Süren ;Dünya okurları tarafından geleceğe kalacak 50 yazar arasına seçilen tek Türk yazarı imiş kendisi , bana sorarsan biraz abartı ama oku bakalım sen sevecek misin ? :)

      Sil
  5. Ahh ahh, duygularıma tercüman olmuşsun canım. O giriş cümlesiyle beni 12 den vuran kitap neden devamını getiremedi anlayamadım. 140 sayfalık kitap elimde süründü resmen. Hiç sert olmamış yorum. Bence çok yerinde olmuş. Benzer bir yorumda bende var zaten. Büyük umutlarla başladığımın kitabın hikayesinin bu kadar boş olması hayal kırıklığına sebep oldu. Son çeyrek okumak için yeterli midir emin değilim ben. :(

    Bu arada aynı satır aralarında buluşmuşuz. Sevindim ki ben. :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif; okudum yorumunu , aynı şeyleri hissetmek garip bir duygu :)
      Bir daha Aslı Erdoğan okur muyum diye sorguladım kendimi ama biraz zor gibi yahu ...
      Şimdi okuduğum Can Gürses - En Güzel Günlerini Demek Bensiz Yaşadın tüm kitap okuma zevkimi yerine getirdi neyse ki :)
      Hayat kısa ya , güzel kitaplar okumalı ...
      Öperim :)

      Sil
  6. Merhaba vaktiniz olunca bu yayını okurmusunuz pek vaktinizi almaz :)

    http://ogrenmengerek.blogspot.com.tr/2014/03/banner-blogu.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BlogcuAmca ; kaynak gösterildiği sürece neden sorun olsun ki :) , Sevgiler

      Sil
  7. sonu iyi olunca da kitap sıkıcı bile olsa iyi bir tat bıraktıgı için tavsiye edilesi oluyor değil mi.
    ama yorumlarda demişsin ya hayat kısa iyi şeyler okumalı diye..
    şimdi okudugumu yarım bırakacağım neredeyse o derece yerinde bi tespit olmuş

    YanıtlaSil

Bi yorumunuz varsa alırım.



Special design for Keşke Gerçek Olsa by GeCe